فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسام زندحسامی، زینب آشتیانی پور* صفحات 1-24
    در دنیای امروز، فرایند جهانی شدن و گسترش بازارهای مصرف و نیز افزایش تعداد رقیبان و شدت رقابت، باعث اهمیت یافتن مفاهیمی چون رقابت پذیری شده اند. از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر ارتقای سطح رقابت پذیری بنگاه ها و دستیابی به مزیت رقابتی، بهره گیری از قابلیت نوآوری های فناورانه است. پژوهش حاضر با هدف استخراج ابعاد مختلف این قابلیت ها و بررسی میزان تاثیر آنها بر رقابت پذیری و الویت بندی این ابعاد انجام شد. برای این منظور، پس از بررسی منابع و مقاله های مرتبط، قابلیت ها در قالب 6 بعد دسته بندی شدند و ابعاد مختلف رقابت پذیری استخراج گردیدند. برای استخراج میزان تاثیر و چگونگی تاثیر این ابعاد از روش تحلیل و معادلات علت و معلولی در قالب روش های تصمیم گیری گروهی استفاده شد. برای تعدیل ابعاد و استخراج میزان تاثیر آن ها، ابزار پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج کسب شده با روش دیماتل تحلیل شد و میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ابعاد، مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که ابعاد قابلیت های نوآوری فناورانه بر رقابت پذیری شرکتهای کوچک و متوسط تاثیرگذارند. همچنین در میان ابعاد قابلیت های نوآوری فناورانه، معیار»قابلیت یادگیری» به عنوان تاثیرگذارترین عامل و در میان ابعاد رقابت پذیری نیز «سودآوری» به عنوان تاثیرپذیرترین عامل شناخته شد.
    کلیدواژگان: توانمندی های نوآوری فناوری، رقابت پذیری، شرکتهای کوچک و متوسط، تکنیک دیماتل
  • منوچهر منطقی، عباس طلوعی اشلقی، بنیامین مشیری* صفحات 25-44
    در کشور ما، تاکنون اقدامات و برنامه های زیادی برای حمایت از شرکتهای فعال در حوزه نانوفناوری، به منظور توسعه خدمات و بازار محصول های آنها صورت گرفته است. با این وجود هنوز نارسائی هایی در مدل کسب و کار و همچنین موانع جدی در مسیر بازاریابی و تجاری سازی محصول های آنها دیده میشود. با توجه به این مساله، پژوهش حاضر با هدف بررسی و استخراج عوامل کلیدی موفقیت بنگاه های واسطه ای برای در پیش گرفتن رویکرد نوآوری باز در حوزه کسب و کار شرکتهای عضو شبکه نانوفناوری کشور انجام شد. به این منظور پس از مرور ادبیات موضوعی در حوزه نوآوری باز و تامل بر نقش بنگاه های واسطهای، ضمن تدوین و طراحی پرسشنامه اعتبارسنجی شده متکی بر مصاحبه با خبرگان، عوامل موثر با استفاده از نرم افزار اس پی اساس مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه از نرم افزار لیزرل برای استخراج مدل معادلات ساختاری عوامل موفقیت و رتبه بندی عوامل استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان میدهد عوامل موفقیت به ترتیب شامل سیاستهای بخشی کسب وکار نانو، نهادها و قوانین، خدمات تخصصی، عوامل اقتصادی، شبکه های همکاری، ویژگی های مدل کسبوکار شرکتهای نانو و عوامل ساختاری شبکه شرکتهای نانوفناوری کشور است.
    کلیدواژگان: نوآوری، عوامل موفقیت، مدل کسب وکار، نوآوری باز، بنگاه های واسطه ای
  • حسین دهقانی پوده*، پیمان اخوان، سید مهدی حسینی سرخوش صفحات 45-68
    ظهور پارادایم نوآوری باز در فضای مدیریت نوآوری تصدیق می نماید که سازمان ها به منظور تضمین موفقیت خود در توسعه محصول های جدید، افزون بر تحقیق و توسعه درونی نیازمند توسعه همکاری های خود با شرکای بیرونی هستند. با توجه به این موضوع، در پژوهش حاضر تلاش شد تا اثر توسعه رویکرد نوآوری باز بر روی موفقیت توسعه محصول جدید در یک سازمان پژوهشی بررسی گردد. برای این منظور، پس از مرور ادبیات پژوهش در حوزه نوآوری باز و موفقیت توسعه محصول جدید، مدل مفهومی و فرضیه های پژوهش تدوین گردید. سپس برای سنجش ابعاد نوآوری باز و موفقیت توسعه محصول جدید پرسشنامه ای طراحی و در بین 100 نفر از افراد جامعه هدف توزیع شد. فرضیه های پژوهش به کمک آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحلیل همبستگی در سازمان مورد مطالعه نشان داد که تمامی ابعاد نوآوری باز با موفقیت توسعه محصول جدید رابطه مثبت و معنادار دارند اما نتایج تحلیل رگرسیون، این رابطه را تنها برای دو بعد از ابعاد نوآوری باز (اکتشاف درونی و بهره برداری درونی) مورد تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، توسعه محصول جدید، موفقیت نوآوری، اکتشاف درونی، اکتشاف بیرونی، بهره برداری درونی، بهره برداری بیرونی، چارچوب لیشتنهالر
  • علی حاجی غلام سریزدی *، منوچهر منطقی صفحات 69-89
    پارک علم و فناوری یزد با هدف توسعه توانایی های کارآفرینی نیروهای نخبه و مستعد در بعد منطقهای و ملی و همچنین توسعه اقتصاد پایدار از طریق ایجاد و حمایت شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان تاسیس گردیده است. از زمان تاسیس تاکنون سیاست های پارک بر عملکرد و سطح ایده های فناورانه شرکتها تاثیر به سزایی داشته است. از آنجایی که این پارک، با اجرای برنامه ریزی راهبردی و یک دوره بازنگری، سیاست های مختلفی را در پیش گرفته، لذا شناسایی تاثیر این سیاستها بر توسعه فناوری موسسه ها با هدف افزایش اثربخشی آنها در جهت ارتقای فناوری ضروری است. در این راستا، مقاله حاضر با استفاده از رویکرد پویایی های سیستمی و از طریق مطالعه کتابخانه ای و با تحلیل محتوا و همچنین مصاحبه انفرادی با مدیران فناوری و برنامه ریزی و مدیران 7 شرکت برتر پارک، به بررسی تاثیر سیاست های پارک علم و فناوری یزد بر توسعه فناوری موسسه های مستقر در آن پرداخته است. یافته های حاصل از مدل بیانگر این هستند که پارک با اتخاذ سیاستهای مختلف در طول یک دهه از فعالیت خود توانسته است تاثیر بسزایی بر سطح فناوری موسسه های خود داشته باشد که در این میان بعضی سیاست ها (مانند مرکز تحقیق و توسعه فناوری، فنبازار، مرکز نوآوری و صندوق پژوهش و فناوری) اثر مثبت و بعضی سیاست ها (مانند تمرکز بر بازار منطقه ایی و تنوع حوزه های فناوری) اثر منفی روی سطح فناوری شرکتها داشته است.
    کلیدواژگان: فناوری، پارک علم و فناوری، برنامه ریزی استراتژیک، رویکرد پویایی های سیستمی
  • نیما مختارزاده *، محمدرضا آراستی، سیدمصطفی رضوی، احمد جعفرنژاد صفحات 99-120
    چالش های رقابتی، نیاز صنایع به شناسایی و انتخاب فناوری های توانمندساز آینده را حیاتی نموده است. اهمیت تعیین جهت حرکت صنعت و ضرورت اولویتبندی سرمایه گذاری های فناورانه در زیر بخشهای مختلف، ضرورت برنامه ریزی فناوری در سطح صنعت را نشان می دهد. بررسی پژوهش های مختلف نشان میدهد که در بیشتر موارد، روش های مورد استفاده برای برنامه ریزی فناوری در سطح صنعت، یا توسعه یافته روش های برنامه ریزی فناوری در سطح بنگاه هستند و یا از تغییر در چارچوبهای سیاستگذاری فناوری در سطح ملی بدست آمده اند. با توجه به این موضوع در پژوهش حاضر تلاش شد تا با در پیشگرفتن رویکرد کیفی و با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده های مبتنی بر مصاحبه نیمه ساختاریافته با 40 نفر از خبرگان دانشگاهی و صنعتی در صنایع نفت و گاز، خودروسازی و هوافضا، ضمن توسعه مدل برنامه ریزی فناوری در سطح صنعت، به معرفی ابعاد و مولفه های مختلف آن پرداخته شود. مدل ارائه شده در این پژوهش، دارای سه سطح می باشد. در سطح مرجع آن، خطوط کلان توسعه فناوری انتخاب میگردد. در سطح میانی مدل، سبد حوزه-های فناوری که پاسخ مناسبی به نیازمندی های کلیدی سیستم میدهند، تعیین می شود و در سطح خرد مدل، گزینه های فناوری که پتانسیل لازم جهت دستیابی به اهداف عملکردی مورد نیاز را دارند، انتخاب می گردند. در انتهای این مقاله، پس از تحلیل مدل توسعه یافته، پیشنهاداتی برای تحقیقاتی آتی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فناوری، سطح صنعت، تئوری برخاسته از داده ها، رویکرد فرایندی
  • فاطمه مشهدی حاجی علی *، مجتبی رفیعی، مصطفی علی میری صفحات 121-150
    تغییرات سریع و پیچیدگی های حاکم بر دنیای امروز، فضایی متلاطم را برای کسب وکارهای امروزی ایجاد نموده است. در این بین، بسیاری از صاحبنظران معتقدند تحولهای فناوری در صدر فهرست تغییر و تحولهای دوران معاصر قرار می گیرد. شرکت های دانش بنیان به عنوان عناصر مهم در پیشرفت و به کارگیری فناوری، در این فضای متغیر با چالش های زیادی مانند کمبود اطلاعات، پدیده های ناشناخته و مسایل نوظهور مواجه می شوند که تصمیم گیری را برای آن ها بسیار مشکل میکند. این مقاله با هدف شناسایی الگوی های تصمیم گیری مدیران این شرکت در شرایط پیچیده انجام شده است. در این راستا، ابتدا مبانی و الگوهای غالب و اصلی تصمیم گیری در چارچوب الگو های عقلایی، اداری و شهودی مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه، به بررسی انواع و ویژگی های محیط، تصمیم گیران و ماهیت مساله تصمیمگیری پرداخته شد. پس از استخراج متغیرهای پژوهش، مطالعه میدانی، با روش توصیفی–پیمایشی در میان 130 نفر از کارشناسان و مدیران شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری دانشگاه تهران انجام شد. نتیجه بررسی ها نشان داد که این شرکت ها در شرایط پیچیده از الگوی تصمیم گیری شهودی استفاده می کنند. همچنین مشخص شد که در این الگو ویژگی های تصمیم گیرنده و مساله تصمیم نقش موثری در نحوه تصمیم گیری دارند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، عدم قطعیت عمیق، پیچیدگی محیطی، شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان، الگوهای تصمیم گیری
|
  • Hessam Zandhessami, Zeinab Ashtianipour* Pages 1-24
    One of the most important factors that influence firms to improve competitiveness and achieve competitive advantage, is utilizing the technological innovation capabilities. In this paper various aspects of these features are extracted and their impacts on competitiveness are evaluated and then these aspects are prioritized. After reviewing the literature in this field resources, the capabilities categories in six dimensions and then different aspects of competitiveness was extracted. Due to the limited number of experts who know TICs and competitiveness as well and are mastered on them, in this study, analyzing cause and effect’s equation methods in terms of Multiple Attribute Decision-making are used to extract the rate of the effects. Results based on DEMATEL techniques Algorithm are analyzed and the rate of influencing and being influenced is evaluated. Based on research findings TICs have an effect on the Competitiveness of Small & Medium Enterprises, and “learning capability” is determined as the most influential factor. Among the measures of the competitiveness “profitability” also scored the most points for the affected factors.
    Keywords: Technological Innovation Capabilities, Competitiveness, DEMATEL
  • Manoochehr Manteghi, Abbas Toloie Eshlaghi, Benyamin Moshiri* Pages 25-44
    This paper aims to investigate and derive the success factors for innovation intermediary institutions in adopting open innovation approaches among the network of the nanotechnology Companies. After a literature review in the field of open innovation and focus on the role of mediating institutions, a validated questionnaire based on interviews with experts was used. Morever, taking the advantage of statistical analysis software (SPSS) to analyze the factors, a Structural equations model (SEM) was developed to determine the success factors. The results show that the success factors include the S&T policies and institutions, professional services, economic factors, collaboration networks, the characteristics of the business models and structure of the nanotechnology network in Iran.
    Keywords: Innovation, Critical Success factors (CSFs), Business Model, Open Innovation, Intermediary
  • Hussein Dehghani Poudeh, Peyman Akhavan, Sayyed Mahdi Hosseini Sarkhosh* Pages 45-68
    One The advent of open innovation in innovation management workplace implies that organizations need to develop their cooperation with external partners as well as internal R&D to ensure successful new product development. Thus this paper tries to examine the effect of developing open innovation approach on new product development success in a research and development organization. To this, we develop conceptual model and research hypotheses by reviewing the literature about open innovation and product development success. Then for measuring open innovation dimensions and new product development success, we develop a questionnaire and distribute it in target population. Research hypotheses were tested with correlation and regression statistical tests. In the studied organization, correlation analysis supports the positive and significant relationship between all dimensions of open innovation and new product development success. Furthermore, Regression analysis results indicated that among the open innovation initiatives, internal exploration and internal exploitation had a positive and significant effect on new product development success. At the end, some practical implications for innovation management practitioners to develop open innovation in case study organization by developing external practices of innovation suggested and research opportunities for future researchers to fill this research’s gaps proposed.
    Keywords: Open innovation, new product development, Innovation success, internal exploration, External exploration, internal exploitation, External exploitation
  • Ali Haji Gholam Saryazdi*, Manouchehr Manteghi Pages 69-89
    Yazd science and technology park (YSTP) is established in order to develop entrepreneurial skills of elite and clever people both in regional section and in national section, also to grow stable knowledge based on economy by creating, supporting and directing of small and medium enterprises (SMEs). Since then, however, the policies adopted by the park have deeply impacted on the company performance and technological ideas. Since YSTP has been implementing strategic planning and revising of it thus it has taken several policies. As a result, it is necessary to identify park policies impacts on tenant›s technology development which leads to increasing their effectiveness and promoting technology. This paper is investigating the impacts of YSTP policies during two strategic planning periods on tenant›s technology development by using system dynamics through library research, content analysis and individual interviews with technology and planning managers as well as interview with 7 of top company managers of Park. Findings of the model indicate that, over a decade, park policies had left high impact on the level of its company›s technology. Some policies (such as the technology research and development centre (TRDC), Technomarket (technomart), innovation centre, and research and technology fund) had positive impact, and some policies (such as focusing on regional markets and variety of technology areas) had negative impact on the level of company›s technology.
    Keywords: Technology, Science, Technology Park, Strategic Planning, System Dynamics Approach
  • Nima Mokhtarzadeh*, Mohammad Reza Arasti, Sayyed Mostafa Razavi, Ahmad Jafarnejad Pages 99-120
    Competitive challenges have made it a critical need for industries to identify and choose enabling future technologies; furthermore The importance of defining a direction for an industry and the necessity of prioritizing technological investments in different subsectors demonstrate the significance of technology planning at industry level. A survey at the researches conducted in the field of technology planning at industry level shows that the methodologies employed in most researches are either extended methods of technology planning at firm level or derived from a change in the framework of technology policy making at national level. In this paper, by adopting a qualitative approach and grounded theory method and using semi-structure interviews with 40 people of academic and industrial experts from oil & gas, auto making and aerospace industry we have presented a three-level model for technology planning at industry level. At the reference level, main guidelines of technology development are chosen, and at the portfolio level, technology area portfolios that best meet the main requirements of the system are defined. At the option level of the model, the technology options that have the potential to reach the desired functional goals are selected. In the following parts of the paper and after an analysis of the extended model, recommendations for further research are accordingly presented.
    Keywords: technology planning, industry level, grounded theory, Process, based Approach
  • Fatemeh Haji Ali*, Mojtaba Rafiee, Mostafa Ali Miri Pages 121-150
    The rapid change in today’s complex world resulted in a situation of uncertainty for businesses. In turbulent and chaotic business environment, technology changing is on top of the list which causes huge challenges in making encountered in SMEs. knowledge based enterprises as the important elements in developing and using the technology are faced to many chalenges such as lacking information, unknown phenomenons, high risks and emerging issues in which the decision making task would be very hard. This research is carried out to identify patterns of decision making to empower managers to make decisions in response to dynamic market changes. The decision-making principles and models have been analysed using reviewed rational and intuitive administrative decisions models. This research checks three main features of the decision environments including conditions of deep uncertainty and complexity, a decision maker (entrepreneur) and the nature of the decision-making (knowledge). To carry out the study, the researcher investigated the topic via descriptive - survey in Science and Technology Park of Tehran University in which 130 experts and managers contributed. Results show that the intuitive model is the main decision-making model in firms having the uncertainity working environment. Also further studies clearly indicated that in this model, features of the decision-making have important role in decision-making quality.
    Keywords: Decision Making, Deep Uncertainty, Environment Complexity, Small, Medium knowledge based Enterprises (SME), Decision Models